Ulmi plantați la Universitate la începutul anilor 1900, tăiați de autorități

Buletin de București a prezentat în decursul lunii mai situația patrimoniului verde al Capitalei, dincolo de parcurile consacrate. E vorba despre arborii din aliniamente stradale și cei dintre blocuri care an de an sunt “toaletați” până ajung să se usuce.

Cel mai elocvent exemplu de “așa nu” se află chiar în centrul Capitalei. Pe bulevardul Regina Elisabeta, între Universitate și Primăria Generală, în doar câțiva ani, zona a rămas fără vegetație iar zilele acestea au fost tăiați și ultimii ulmi care au fost toaletați în anii trecuți.

E vorba de ulmii care au scăpat de niște probleme de sănătate la începutul secolului 20. Practic, aceia erau printre puținii ulmi din zona respectivă și arătau și fabulos și creau și o atmosferă nemaipomenită. Au venit, cu această “toaletare” și nu au ținut cont de nimic, de felul cum trebuie tăiată această specie. Acum, cei mai mulți s-au uscat și au fost tăiați de tot. Cei care taie nu înțeleg nici măcar unde este mecanismul de apărare al arborelui, nu înțeleg unde este tesutul de cicatrizare”, explica în primul episod al investigației Marea Mutilare a arborilor din București, Diana Culescu, președintele Asociației Peisagiștilor din România și doctor în horticultură.

Citește aici întreaga investigație marca Buletin de București!